Categorii

duminică, 30 septembrie 2012

Lămâile – secrete culinare




            Ne este cunoscută expresia „ca sarea în bucate”, dar ce spuneţi despre „ca lămâia în bucate”? Aciditatea acestora, ca şi salinitatea, stimulează secreţia de salivă şi face ca mâncarea să pară mai gustoasă. Altfel spus, lămâile sunt stropul de gust care transformă orice preparat; cu cât pui mai mult, cu atât creierul percepe mai bine gustul respectiv. Mai mult, acidul citric ajută la descompunerea grăsimilor, a carbohidranţilor şi a proteinelor, ceea ce ar trebui să ne convingă să le utilizăm mai des.
            Însă şi alegerea lămâilor este importantă: acestea trebuie să aibă o nuanţă de galben strălucitor, să fie tari la atingere, netede şi puţin mai grele decât ni s-ar părea normal. Dacă fructul corespunde descrierii, el va rezista mai multe zile la temperatura camerei şi chiar mai mult dacă este ţinut în frigider.
            Zeama lămâilor poate fi folosită la aproape orice: de la supe, sosuri, băuturi, salată şi până la fripturi de pui şi porc sau orice mâncare ce conţine maioneză; în plus, chiar şi atunci când coci prăjituri, lămâia poate fi ingredientul cheie, care dă un gust deosebit! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu