Categorii

vineri, 11 noiembrie 2011

Clasificarea sistemului bugetar

Sistemul bugetar al României este format din:
1)      bugetul de stat;
2)      bugetul asigurărilor sociale de stat;
3)      bugetele fondurilor speciale;
4)      bugetul trezoreriei statului;
5)      bugetele instituţiilor publice autonome;
6)      bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz;
7)      bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii;
8)      bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fondurile publice.
9)      bugetul fondurilor externe nerambursabile;
10)  bugetele locale;
Conform articolului nr. 138 din Constituţia României[1], bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale şi ale comunelor, ale oraşelor şi ale judeţelor. În România, nevoile de resurse la nivelul societăţii şi posibilităţile de acoperire a acestora sunt reflectate în bugetul general consolidat. Bugetul general consolidat reflectă fluxurile financiare publice de formare a veniturilor fiscale şi nefiscale şi de repartizare a acestora pe destinaţii în conformitate cu nevoia socială şi cu obiectivele de politică financiară specifice anului la care se referă.
Bugetul general consolidat este format din ansamblul bugetelor, componente ale sistemului bugetar, agregate şi consolidate pentru a forma un întreg. Consolidarea este operaţiunea de eliminare a transferurilor de sume dintre două bugete componente ale bugetului general consolidat, în vederea evitării dublei evidenţieri a acestora.


[1] Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 758 din 29 octombrie 2003.

5 comentarii:

  1. aaaau, asta invat eu acum:)

    PS: Multumesc de vizita:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. spor la invatat! esti cumva finante banci? :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant mod de a învata.... Ma asteptam ca pe un blog personal sa existe interpretari personale ale unor fenomene economice...

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună, Adrian! şi bun venit pe "confidenţe între fete". Ai şi tu dreptate, vor urma cu siguranţă şi astfel de postări! :)

    RăspundețiȘtergere